Het aantal corona-besmettingen is in de afgelopen weken hard gestegen en de druk op de zorg neemt toe. Daarom neemt het kabinet weer maatregelen om snelle verspreiding van het virus af te remmen. We zetten de belangrijkste veranderingen voor freelance musici op een rijtje.

Uiteraard gelden de basismaatregelen. Vanaf 6 november is het coronatoegangsbewijs verplicht op o.a. de volgende plekken:

  • Georganiseerde kunst & cultuur beoefening vanaf 18 jaar, zoals: muziekles en schilderles. Of bijvoorbeeld repetities voor amateurzang, -dans en -toneel.
  • Horeca, zowel binnen als op buitenterrassen (eet- en drinkgelegenheden).
  • Doorstroomlocaties in sectoren waar het coronatoegangsbewijs nu al verplicht is. Dit zijn dus locaties waar er een doorstroom van bezoekers is, zoals musea, bibliotheken en monumenten.
  • Doorstroomevenementen. Dit zijn evenementen waarbij het publiek geen vaste plek heeft en er een doorstroom van mensen is.
  • Evenementen met en zonder vaste zitplaats, zoals festivals, feesten en optredens.
  • Zakelijke evenementen, zoals beurzen en congressen.

Het coronatoegangsbewijs krijgt dus een grotere rol in de cultuursector. Na concert- en theaterbezoekers worden nu ook amateurkunst beoefenaars van 18+ verplicht een QRcode te laten zien bij lessen, repetities en concerten.
Het kabinet bereidt andere maatregelen voor die we wellicht in de nabije toekomst nodig zullen hebben als het aantal besmettingen niet naar beneden gaat.

Daar waar nu al voor bezoekers om een coronatoegangsbewijs wordt gevraagd, bijvoorbeeld in de horeca, wil het kabinet dat de werkgever ook aan zijn werknemers een coronatoegangsbewijs vraagt. Kiezen voor coronatoegangsbewijzen wordt wellicht ook mogelijk in andere sectoren.
Tot slot wil het kabinet het coronatoegangsbewijs in kunnen voeren op andere plekken waar veel mensen dagelijks bij elkaar komen. Deze maatregelen moeten specifiek gebruikt kunnen worden in dorpen en steden met een lage vaccinatiegraad en waar het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames hoog is. Deze maatregelen worden nog voorbereid in afstemming met bijvoorbeeld werkgevers en werknemers. Voor deze maatregelen worden ingevoerd moet eerst het parlement er nog mee instemmen. 
De situatie wordt op 12 november aan de hand van een OMT-advies opnieuw beoordeeld.

Download infographic coronamaatregelen kunst en cultuur.png

Bron en beeld: Rijksoverheid