In twee stappen open: 15 februari en 8 maart maken of breken het coronabeleid van kabinet Rutte IV

Persbericht Taskforce Culturele en Creatieve Sector, 9 februari 2022

Terwijl in de meeste landen in Europa het culturele leven al lang en breed op gang is, moet het Nederlandse publiek nog steeds wachten op volwaardige programmering van concerten, film- en theatervoorstellingen, festivals en de nachtcultuur. Groot is het verlangen, weg is de mentale rek. Het nieuwe kabinet presenteerde een glimp van zijn nieuwe strategie. Maar het allerbelangrijkste ontbreekt: een concreet stappenplan om van het slot te gaan.

De aanstaande weegmomenten op 15 februari en 8 maart maken of breken het vertrouwen in het coronabeleid van het nieuwe kabinet. Draagvlak en bereidheid van de culturele sector om nog langer mee te werken is flinterdun. Vooral de stapeling van maatregelen is de taskforce een doorn in het oog. Alsof we met vier helmen moeten fietsen op een weg die steeds veiliger wordt: CTB (ook in musea), anderhalve meter, beperking openingstijden, placering. Het is voor makers, medewerkers en culturele organisaties een onwerkbare en troosteloze setting. Dit nog afgezien van het feit dat compensatieregelingen verre van tijdig en niet toereikend zijn.

Bij het uitblijven van een lange termijnstrategie van het vorige kabinet, heeft de taskforce afgelopen januari zelf de marsroute naar heropening geleverd. De kern: veilig en verantwoord open in elke fase, het kan. Goed nieuws is dat het kabinet dit uitgangspunt heeft overgenomen.

Taskforce: het is nu een kwestie van doorpakken!

  • Stop de stapeling van voorzorgsmaatregelen en volg het Opening- en herstelplan van de Taskforce culturele en creatieve sector, met een routekaart. Daarin staat voor elke fase van de pandemie een set passende maatregelen om veilig open te zijn.  
  • Plaats vertrouwen boven handhaving en controle. Al twee jaar werkt de culturele en creatieve sector met zorgvuldig nageleefde veiligheidsprotocollen. ‘Samen’ uit deze crisis komen betekent dat het kabinet meer gebruik moet maken van de kennis en kunde over crowd control van professionals in het veld. 
  • Vanaf 15 februari 2022: haal de anderhalve meter eraf, schrap de verplichte sluitingstijden en geef ruimte aan het nachtleven. Vanaf 8 maart 2022: weer helemaal open met de routekaart bij de hand om voorspelbaar open te blijven.  

Vergelijkbare berichten