Dorine Schoon roept op in Tweede Kamer: ‘Geen hogere btw!’
Op donderdag 26 september jl. was Dorine Schoon op uitnodiging van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap te gast bij het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de effecten van de btw-verhoging op cultuur. Dat er eindelijk een ‘maker’ aan deze tafel kon zitten en meedoen aan het gesprek zien we als een stap vooruit. Dorine heeft, namens alle makers van Nederland, kunnen toelichten waarom het schrappen van het lage btw-tarief op kunst en cultuur geen goed idee is. Samen met De Creatieve Coalitie stelden we deze position-paper op.
Het hele rondetafelgesprek is hier terug te zien.
En wat betekent de btw-verhoging eigenlijk voor freelance musici?
1. Hogere prijzen zonder dat iemand daar iets van terugziet:
Freelance musici zullen hun tarieven moeten verhogen om de hogere btw te compenseren. Dit kan ervoor zorgen dat opdrachtgevers, zoals concertorganisaties of particulieren die lessen afnemen, ze minder zullen boeken.
2. Minder inkomsten: wanneer de vraag afneemt door hogere prijzen, heeft dit een directe impact hebben op het inkomen van freelance musici.
3. (Concurrentie)druk: Musici kunnen onder druk komen te staan om hun prijzen ondanks de btw-verhoging laag te houden, om überhaupt geboekt te worden (Ja, dit gebeurde ook in 2011 toen de btw een jaar lang omhoog ging). Dit leidt tot lagere nettowinsten, aangezien zzp’ers zelf de hogere btw moeten afdragen aan de belastingdienst.
4. Toegankelijkheid van kunst en cultuur in gevaar: Door hogere tarieven kunnen muziekevenementen en concerten voor een breder publiek minder toegankelijk worden. Ook voor freelance musici zelf omdat ze minder verdienen.
5. Kwetsbaarheid van de sector: De bredere culturele sector kan verzwakken doordat hogere kosten zowel aanbieders (zoals freelance musici) als afnemers ontmoedigen. Dit zou de al kwetsbare positie van freelance musici verder kunnen ondermijnen. De zelfstandigenaftrek wordt namelijk ook al verlaagd en de verplichte aov komt eraan.
En uiteindelijk treft het schrappen van het lage btw-tarief niet alleen de duizenden mensen die werken in de culturele sector. Het treft heel Nederland; iedereen die geniet van muziek, kunst, boeken, dans en theater. Iedereen die dit nodig heeft om zich te uiten. Om zich te ontwikkelen. Om waarde te creëeren. En dat laatste bedoelen we niet alleen financieel.
Beste regering: Doe het niet. Geen hogere btw. Je belast er heel Nederland mee.