Meer dan drie op de vijf Mattheus Passions voldoen niet aan de Fair Practice Code
BELANGRIJKE UPDATE: 1 april grap!
Het persbericht van het Platform voor Freelance Musici over de tarieven voor uitvoeringen van de Mattheus Passion was een 1 april grap. Er is geen serieus onderzoek geweest en er komt zeker geen “erbarme dich”-meldpunt voor onderbetaalde passies. Maar ook al was dit een grap, het probleem van structurele onderbetaling voor freelance musici is dat absoluut niet. We willen benadrukken dat de strijd voor eerlijke beloningen in de muzieksector nog lang niet voorbij is. Nog steeds is onderbetaling aan de orde van de dag voor veel freelance musici. We zijn er ons daarom bewust van dat deze 1 april grap misschien niet even grappig was voor iedereen. Maar het is van cruciaal belang dat we dit probleem aan de kaak blijven stellen.
We blijven strijden voor eerlijke en veilige arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden voor alle freelance musici.
——————————————-
PERSBERICHT van 01-04-2024
Platform voor Freelance Musici geschokt: “Meer dan drie op de vijf Mattheus Passions voldoen niet aan de Fair Practice Code.”
Hilversum, 01-04-2024 – Het Platform voor Freelance Musici (PvFM) heeft onthuld dat freelance musici dit jaar wederom structureel onderbetaald werden voor uitvoeringen van de Mattheus Passion. Dit muziekstuk van Johann Sebastian Bach bleek ook dit jaar weer onverminderd populair in de passietijd. Het publiek kon dit jaar kiezen uit 729 uitvoeringen. Uit een eerste analyse van de tarieven blijkt dat meer dan drie op de vijf van deze uitvoeringen niet voldoen aan de Fair Practice Code, een code over eerlijke en veilige arbeidsvoorwaarden en omstandigheden voor werkenden in de culturele sector.
Dorine Schoon, voorzitter van het PvFM, reageert geschokt maar niet verrast op deze bevindingen. “Het is uiteraard verontrustend om te zien dat freelance musici nog steeds structureel onderbetaald worden. Hoewel we weten dat dit een wijdverspreid probleem is, had ik gehoopt dat we inmiddels wel wat verder waren, vooral op het gebied van eerlijke betaling. Het is dus nog steeds hard nodig om werk- en opdrachtgevers, maar ook de musici zelf, te wijzen op het belang van een eerlijke betaling. Niet alleen voor de musici zelf, maar ook voor de toekomst van de hele muzieksector.”
Uit de eerste cijfers die zijn binnengekomen, blijkt dat ongeveer 68 procent van alle uitvoeringen van de Mattheus Passions in Nederland (dit jaar 729 uitvoeringen) gespeeld is door onderbetaalde musici. Hierin zijn overigens ook de gages van de zangsolisten meeberekend, die over het algemeen hoger liggen dan die van de orkestmusici. Dorine Schoon zegt hierover: “Dankzij de zangers is het gemiddelde nog wat opgekrikt, anders waren de cijfers nog schokkender geweest. Maar vergis je niet, er zijn ook zeker solisten die voor te weinig geld deze geliefde partijen staan te zingen.”
Het PvFM heeft aangekondigd elk jaar tijdens de passietijd de tarieven te monitoren. Onder de titel ‘Erbarme Dich’ worden freelance musici aangemoedigd om via een speciaal formulier anoniem door te geven wat zij verdienen voor hun uitvoeringen van de Mattheus Passion. Deze gegevens zullen worden gebruikt om een gedetailleerder beeld te krijgen van de tariefpraktijken in de sector en om druk uit te oefenen voor verbetering.
Het PvFM roept op tot actie om de tarieven voor freelance musici te verbeteren en roept op tot een eerlijkere behandeling van deze waardevolle bijdragers aan de muzieksector. Samen met vakbonden, podia, festivals en andere opdrachtgevers uit de klassieke muzieksector ontwikkelde het PvFM een tool waarmee een ‘fair’ tarief berekend kan worden. Deze tool is hier te vinden.