Voorstel verplichte AOV terug naar de tekentafel
Het voorstel voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers gaat terug naar de tekentafel. Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken & Werkgelegenheid) heeft dit onlangs aan de Tweede Kamer geschreven. Volgens de Belastingdienst en het UWV is het huidige wetsvoorstel ‘niet uitvoerbaar’. Ook vertegenwoordigers van culturele en creatieve zzp’ers hebben kritiek geuit op het voorstel. Leden van De Creatieve Coalitie noemden het wetsvoorstel eerder ‘inadequaat’. De minister heeft toegezegd in gesprek te gaan met De Creatieve Coalitie, waar het PvFM onderdeel van is, over een nieuw voorstel.
De regering wil al jaren dat de meeste zzp’ers zich verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Momenteel hebben de meeste zzp’ers nog geen verzekering afgesloten tegen langdurige arbeidsongeschiktheid, wat hen kwetsbaar maakt bij een ernstig ongeval of langdurige ziekte. De Europese Commissie heeft Nederland eerder geadviseerd extra beschermende maatregelen te nemen op dit gebied. De meeste Europese landen hebben collectieve maatregelen getroffen tegen het risico van arbeidsongeschiktheid onder zzp’ers.
Hoewel veel zelfstandigen uit de culturele en creatieve sector het idee van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering steunen, zijn zij zeer kritisch op het voorliggende voorstel. Uit een enquête onder 1.275 culturele en creatieve zzp’ers blijkt dat de meesten keuzevrijheid missen in het huidige wetsvoorstel. Slechts 29% van de respondenten is tevreden met de huidige wachttijd. Daarnaast hebben veel zzp’ers een sceptische houding tegenover het voorgestelde ‘duelstelsel’. Dit wetsvoorstel gaat uit van een publieke basisverzekering via het UWV of een ruimere verzekering via een private verzekeraar. Voor kapitaalarme zzp’ers is de basisverzekering te duur, terwijl voor kapitaalkrachtige zzp’ers de basisverzekering te karig is.
Veel kritiek
De regering ontving uiteindelijk 2.260 reacties op het huidige wetsvoorstel, onder andere van beroepsorganisaties, brancheorganisaties, juristen en zzp’ers zelf. Velen reageerden buitengewoon kritisch, zowel op de uitvoering als op het voornemen. Ook de Belastingdienst en het UWV, twee belangrijke uitvoeringsorganen, hebben zware kritiek geuit. Zij vermoeden onder meer dat het voorstel een ‘te groot beroep doet op het doenvermogen van zelfstandigen’ en voorzien een ‘reëel risico op onverwachte terugvorderingen’ en daarmee (problematische) schulden. Daarnaast achten zij het wetsvoorstel te complex. Zowel de Belastingdienst als het UWV hebben aangegeven dat zij het huidige voorstel niet kunnen uitvoeren.
Terug naar de tekentafel
Minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken & Werkgelegenheid schrijft dat hij de kritiek gaat verwerken en met het wetsvoorstel terug naar de tekentafel gaat. In zijn brief zegt de minister toe het gesprek over een vervolg aan te gaan met vertegenwoordigers van zzp’ers, waaronder De Creatieve Coalitie, Platform ACCT en de Kunstenbond. Ook belooft de minister een werkbezoek aan de culturele en creatieve sector.