‘We stoppen ermee!’

Na lang en zorgvuldig nadenken hebben wij, Caroline en Dorine, besloten om ons werk als bestuurders van het Platform voor Freelance Musici neer te leggen.

Sinds we het PvFM vijf jaar geleden hebben opgericht, hebben we ons met hart en ziel ingezet voor freelance musici. Daarbij hebben we meer bereikt dan we ooit durfden te dromen. We hebben een groep weten te verenigen waarvan iedereen zei dat die niet te verenigen was. We hebben ervoor gezorgd dat er niet óver freelance musici, maar mét freelance musici wordt gesproken. We waren regelmatig te zien op tv, te horen op de radio en je kon over het PvFM lezen in alle kranten. Waar eerst niemand z’n mond open trok over eerlijke betaling of solidariteit, is dat inmiddels geen taboe meer. Sterker nog; ‘Fair Pay’ wordt verplicht voor BIS-instellingen. Freelance musici worden eindelijk serieus genomen als beroepsgroep die je niet meer over het hoofd kunt zien.

Maar het heeft ons ook veel gekost. Dorine speelt nauwelijks nog als hoboïst. Haar strijd werd niet door iedereen in dank afgenomen. Daarnaast ging ze een pittige rechtszaak aan en de vele mails, appjes en telefoontjes die ze vrijwel dagelijks krijgt van freelance musici en organisaties maken het PvFM tot een dagtaak dat ze maar moeilijk los kan laten. In combinatie met een carrière en een jong gezin is het onhoudbaar geworden om dat onbezoldigd te blijven doen.

Ook Caroline heeft een aantal tropenjaren erop zitten. Ze heeft er op de achtergrond voor gezorgd dat het PvFM een Culturele-ANBI status en een certificaat ‘Erkend goed doel’ kreeg en als mede-oprichter van de Creatieve Coalitie was ze soms dag en nacht in de weer om ervoor te zorgen dat freelance musici niet vergeten werden. Een klein herseninfarct dwong haar het iets rustiger aan te doen. Het gaat goed, maar 80-urige werkweken zitten er voorlopig niet in. Daarnaast is ze door een vaste baan bij het koor van de Nationale Opera geen freelancer meer.

De beslissing om ons werk als bestuurders neer te leggen is geen gemakkelijke, maar het is het beste voor het PvFM. Het Platform voor Freelance Musici moet een beweging zijn voor en dóór freelance musici en niet afhankelijk zijn van twee personen.

Er is gelukkig ook continuïteit: Helmke en Merijn hebben aangegeven dat ze actief blijven in het bestuur en ook onze fantastische werkgroepen en de onvolprezen Raad van Toezicht blijven bestaan.

Uiteraard willen wij het PvFM en alles wat we hebben opgebouwd ook niet plotseling laten vallen. Dorine wil zich blijven inzetten. Maar kan dat niet meer onbezoldigd blijven doen. Het komende jaar kijken we of we de middelen kunnen vinden om haar als directeur in te zetten voor de stichting PvFM. Caroline zal de overstap maken naar de Raad van Toezicht als voorzitter. Op deze manier hopen wij op een duurzame manier ons voor het PvFM in te blijven zetten.

Deze duurzaamheid vraagt ook om solidariteit; als we willen dat het PvFM blijft bestaan, dan zullen meer freelance musici zich bij de stichting moeten aansluiten en financieel bijdragen. Dus spread the word: word allemaal lid zodat het PvFM kan blijven bestaan! Doneren kan ook; rechtsboven op de website vind je de donatieknop.

Daarnaast nog even praktisch 🙂 Er moeten dus ook nieuwe bestuursleden komen die freelance musicus zijn. Iets voor jou? Binnenkort vind je hier de vacatures voor de vrijgekomen bestuursfuncties. Uiteraard zorgen we voor een heldere taakomschrijving en een zorgvuldige overdracht. Maar eerst vakantie!

Mocht je vragen hebben, stel ze gerust! Stuur een mail naar info@pvfm.nl

Groetjes en hopelijk tot snel,

Caroline en Dorine

PS: Nu we toch je aandacht hebben: we willen alle actieve PvFM’ers danken voor hun onschatbare bijdrage aan het Platform voor Freelance Musici. Dankzij jullie inzet hebben we het platform gevormd tot wat het vandaag is. We zijn jullie diep dankbaar voor jullie toewijding, steun en betrokkenheid. Veel liefs!

Vergelijkbare berichten